LIETINGAS SAVAITGALIS KLAIPĖDOJ. Baltic Cup 2022. Pirma diena.

Tuesday, September 20, 2022

LIETINGAS SAVAITGALIS KLAIPĖDOJ. Baltic Cup 2022. Pirma diena.

Neabejoju, jei skaitot šią rašliavą, žinot, kas įvyko šį savaitgalį Klaipėdoj. O jei ne, tai paminėsiu. Nepaisant stiproko vėjo ir gausaus lietaus, dėl kurio Klaipėdos gatvėse skendo automobiliai, o labiausiai išsikišęs uostamieščio viešbutis, kaip sena, tik ant dažų besilaikanti, gelda, leido per visas siūles, vis tik įvyko, tikėkimės, geriausių smiginio komandų iš LT, LV ir EE turnyras Baltic Cup 2022.

Nieko nelaukdamas dėkoju Kretingos smiginio klubo “Topas” kolektyvui, o ypač dar ir Jorgenui, už turnyro organizavimą. Suprantu, kad buvo reikalų ir iššūkių, bet su viskuo susidorojot stoiškai ir neprarasdami gero ūpo. Ačiū.

Penktadienį visi dalyviai bandė perspjaust kitus ir nustebint save individualiai.

Merginų reikalai.

Legioną atstovavo visų meiliai nužvelgiama Eglutė Galdikaitė ir viltingoji Kornelija Lušaitė.

Pirmam vieno minuso etape Eglei teko pavargt su este Mariliis Toomla, bet viskas baigėsi laimingai 4-3, o Kornelija kiek lengviau, bet turėjo pasigalynėt su este Piret Konts 4-2. Antrame etape ( top 32) Eglei nepadarė įspūdžio daug balsių varžovės varde ir ji peržengė Liina Joonsaar 4-2, Kornelija nenorėjo atsilikti nuo kolegės ir buvo tiesiog priversta nugalėti Alginą Juknaitę 4-1. Aštuntfinalyje Eglei kelią pastojo žemietė Jolita Drąsutienė. Matyt Jolita randa laiko ne tik į viršų dailiai sušukuot plaukus, bet ir pasitreniruot prie smiginio lentos, nes mūsų Eglužę nugalėjo 4-0. Kornelija susikovė su, iki skausmo pažystama, Irena Bauze ir šį kartą turėjo pripažinti jos pranašumą 2-4. Manau merginos nebuvo visiškai savim patenkintos, bet vis tiek - šaunuolės!

Ketvirtfinalyje dalyvavo tik trys lietuvaitės ir negailestingi burtai sumetė į porą Jolitą Drąsutienę ir Astą Juknienę. Patirtis ir meistriškumas lėmė, kad į pusfinalį pateko Asta 4-2. O Milda Zdanauskaitė turėjo pripažinti Kristine Mickus pranašumą 1-4.

Deja, bet pusfinalyje krito ir Asta, 4-2 nusileidusi būsimai turnyro nugalėtojai Irenai Bauze, kuri finale 5-0 sutraiškė Kristine Mickus. Štai toks latviškas finalas. Sveikinimai Irenai!

Vyrų reikalai.

Vilniaus Legioną atstovavo, kaip visada treniruoti, apšilę ir bebaimiai Gintaras ir Lukas Tumėnai, motyvuotas ir vis tobulėjantis Vygintas Kisevičius ir aš, kaip vėliau paaiškės, silpnoji komandos grandis.

Pirmame etape Vygintas, sėkmingai įveikęs startinį jaudulį, laimėjo prieš Paulių Sidabrą 4-2. Lukas volu pervažiavo Indrek Vaho 4-1, Gintaras irgi nesunkiai nudaužė Kaspars Abramenko 4-1, o aš, pametęs pasitikėjimą ir metimą, prapyliau Toomas Passa 1-4. Toomas nieko įpatingo nedemostravo, bet per daug atostogų, per mažai teniruočių ir košė galvoje padarė savo. Tiesa toks nelaimėlis buvau ne vienas: pirmam etape krito ir tokie didžiavyriai kaip Gintaras Nagevičius, Martynas Daukantas, Donatas Matijoška (suprantu, kad sunku prieš Olaf Siigur), Albinas Mankevičius, Marius Zdanauskas, Martynas Tamoševičius (nepasisekė, užšoko ant Edgaro Grikšo) ir daug kitų stiprių žaidėjų. Startinis jaudulys? Pasirengimo stoka? Matyt pas kiekvieną savi demonai…

Tolimesniam etape mūsiškai grūmėsi pavyzdingai. Nesupratau ar Vygintui nė motais buvo Argo Mott, ar Mott Argo pritrūko argumentų, nes Vygintas laimėjo 4-2. Lukas atpalaidavęs mintis ir ranką sutaršė Roberts Liegis 4-0, o Gintaras prabuksuodamas, bet vis tik sumynė į purvą Uldis Purvins 4-3.

Šiam etape dauguma Lietuvos reitingo lyderių, kaip ir turi būt, sėkmingai stūmėsi pirmyn. Rimtai teko pakovot Roman Solenkov ir Mindaugui Viskontui, kurie savo varžovus nugalėjo 4-3. Prieš turnyro pradžią atradimą, kad priešininkai bijo jo taip pat, o gal net labiau, nei jis jų, Paulius Mikaločius maloniai stebino geru žaidimu ir pergale prieš Uldis Ozolins 4-2. Kai kuriems mūsų lyderiams nepasisekė. Pralaimėjo ir Tomas Šakys, ir Sigitas Kvajauskas, o Artūras Dunda, po pralaimėjimo taip susikrimto, kad neliko pateisėjauti, o užsidarė kambaryje ir neaišku ką ten darė.

Legionieriams šešioliktfinalis susiklostė dramatiškai. Vygintas niekuo nenusileido Juris Straubergs, žaidimas vyko taškas į tašką, bet truputį pritrūko gal laimės ir gal taiklumo, todėl pralaimėta 1-4. Lukas nesugebėjo sustabdyti įsibėgėjusio Pauliaus Mikaločio 1-4, o Gintaras nesurado priešnuodžių prieš, Gerveno stiliumi “vinis kalantį”, jaunąjį latvį Ralfs Laumanis 1-4.

Gaila, kad burtai šiam etape suvedė tris lietuviškas poras: be jau minėtos Luko ir Pauliaus dvikovos, Mindaugas Barauskas eliminavo Edgarą Grikšą 4-1, o Laimis Zubavičius – Mindaugą Viskontą 4-0. Kažkaip ankstokai ant menčių krito Lietuvos rinktinės nariai Tomas Bužonas ir Ugnius Jankūnas prieš nelabai girdėtus priešininkus, kurie net neprasibrovė į pusfinalį…

Aštuntfinalyje Laimis Zubavičius ir Mindaugas Barauskas, kaip ir priklauso, susidorojo su priešininkais po 4-1, Paulius Mikaločius be širdgėlos subombardavo Latvijos rinktinės narį Laimonis Naglis 4-2, Roman Solenkov, deja, bet turėjo pripažinti Ivars Sketers pranašumą 1-4.

Ketvirtfinalyje vėl širdgėla: lietuviška pora. Plačiai išskleistus, pergalių išaugintus, Pauliaus Mikaločiaus sparnus apkarpė Mindaugas Barauskas 1-4. Po atkaklios kovos Laimis Zubavičius  sudaužė Richards Vosulis-Grigulis svajones apie pusfinalį 4-3.

Pusfinalyje karaliavo lietuviai, laimei nesukritę į porą. Mindaugas Barauskas palaužė Olaf Siigur 4-2, o Laimis Zubavičius 4-1 pastatė į vietą Nauris Gleglu.

Lietuviškas finalas! Pradžia buvo apylygė, įtempta, priešininkai bandė vienas kito galimybių ribas, bet antroje mačo pusėje, išlaikęs daugiau jėgų ir susikaupimo, Laimis spurtavo ir laimėjo 5-1. Sveikinimai Nugalėtojui!

Pabaigai. Pagal finalą gali susidaryti įspūdis, kad su lietuvišku vyrų smiginiu viskas tvarkoje. Pirma ir antra vieta ( super!), gal būtų ir daugiau geresnių pozicijų jei ne sukritusios lietuviškos poros, bet man į akis krito žvėriškas latvių jaunimo potencialas. Auga jokių autoritetų nepaisantys smiginio monstrai. Gal aš ne viską žinau, bet su jaunimu pas mus ne kažką. Nenoriu būt blogas pranašas, bet praeis ne tiek daug laiko ir galim likt be finalų, o gal net pusfinalių… Skalbs jaunoji latvių karta mums kailius? Ar ne? Klausimai, kol kas, retoriniai.

Specialusis korespondentas A. Bigfish

*Šiame tekste išdėstyta asmeninė autoriaus nuomonė, kuri gali ir nesutapti su tikrove. Nuotrauka asociatyvi.