KAUNAS VĖL SOSTINĖ. Topsport taurė 2022

Monday, October 31, 2022

KAUNAS VĖL SOSTINĖ. Topsport taurė 2022

Taip. Taip. Taip. Pripažinkim akivaizdžią tiesą: Kaunas Lietuvos smiginio sostinė! Saloje vykstantys turnyrai patys geriausi! Vieni pliusai, nulis minusų. Lokacija + (beveik vidurį Lietuvos, visiems ne kauniečiams panašiai nepatogu). Parkingas + (geriau nebūna). Erdvė + (jokios grūsties, žaidimo ir treniruočių taikinių marios, kovos pogrupiuose, kėdžių ir stalų nors pardavinėk). Viešas maitinimas ir girdymas + (maistas šviežias už prieinamą kainą, porcijos nedidelės – rūpinasi rupkės mūsų linijomis, negirdėjau, kad kada būtų pasibaigęs alus). Vaizdas + (upės ir „Kauno grūdų“ elevatoriaus peizažas nekrenta iš konteksto). Aura + (į kraują su adrenalinu smelkiasi „Žalgirio“ kovų ir pergalių dvasia). Net komentatorius būna!  Dabar minusai: ėėėėėėėė… mmmmm… Shut up! Jei būčiau Užkalnis, tai duočiau šešias žąsis iš penkių. Žmogų, kuris rado šią vietą, - į Prezidentus! Noriu daugiau turnyrų Kaune! Prašau!

O kas vyko šioje smiginio Jeruzalėje praeitą šeštadienį? O gi Topsport taurė 2022.

Tarp aštuoniolikos dalyvavusių moterų buvo viena Vilniaus Legiono atstovė – KORNELIJA LUŠAITĖ. Kodėl didžiosiomis paaiškės vėliau…

Pasiskirsčiusios į keturis pogrupius paleido į darbą strėles, nors, matyt, neretai norėdavo ir dar kai ką. Mūsų Kornelija grūmėsi ketvirtame pogrupyje. Įtempčiausias susitikimas vyko su Irena Čipliene, bet daugiau ryžto pademonstravusi Kornelija išplėšė pergalę 3-2. Ramiai, vienodais rezultatais 3-0, nugalėtos Sabina Vyšniauskienė ir Aistė Norvilaitė, bet pralaimėta, stabiliai gerai pastaruoju metu žaidžiančiai Jolitai Drąsutienei 1-3. Žiūrint į lentelę atrodo, kad Jolitai pogrupis buvo tik lengvas apšilimas prieš rimtesnius reikalus. Ką gi, Kornelija iš pogrupio išėjo antru numeriu.

Iš kitų pogrupių į atkrintamasias išėjo tos moterys, kurios turbūt ir privalėjo išeiti, tik trečia Mildos Zdanauskaitės vieta priverčia atidžiau pažvelgti į antra pogrupį. Taip jau burtai lėmė, kad Milda pogrupyje turėjo konkuruoti su Algina Juknaite, kuri tradiciškai stipri, ir su Raminta Kvedaraite, kuri dabar ant bangos, prisimenant puikų jos pasirodymą Kaišiadoryse. Pralaimėjimai šioms varžovėms ir lėmė mūsų jaunojo talento nepatekimą į kitą etapą.

Ketvirtfinalyje patyrusią Astą Juknienę 4-2 eliminavo Sandra Rimkevičiūtė, Raminta Kvedaraitė sensacingai sutriuškino Jolitą Drąsutienę 4-0 (matyt, vėjas ne iš tos pusės), Kornelija susitvarkė su jauduliu ir patiesė Ireną Bauze 4-2, o Algina Juknaitė vos ne vos išsuko uodegą prieš Redą Slušnytę 4-3.

Pusfinalyje kauniečių dvikovą laimėjo Sandra prieš Ramintą 4-2, o legionierė Kornelija sausai susitvarkė su Algina 4-0.

Finalas buvo atkalus ir nenuspėjamas, bet, kaip sakoma, laimi geriausi. KORNELIJA LUŠAITĖ – NUGALĖTOJA! Rezultatas 5-3. Sveikinimai, apkabinimai ir bučkiai Tau, Kornelija. Laikyk aukštai šitą vėliavą!

Vyrų smėlio dėžė. Devyniasdešimt septyni dalyviai, dvidešimt keturi pogrupiai. VL atstovavo dešimt varėniškių ir vilniškių. Legioną į kovas vedė, prapuolėlis - klubo prezidentas Erikas.

„Pasisekė“ Lukui Bernatavičiui, jis papuolė į pirmą pogrupį, kartu su stipriais Laimiu Zubavičium, Tomu Makūnu ir Benediktu Paulausku. Kaip įvairių kovų meistrui ir priklauso, Lukas stengėsi, kabinosi, bet, deja pralaimėjo visiems ir greitai išdūmė namo.

Atstovavau VL penktame pogrupyje. Didžiausio pasipriešinimo pirmoje kovoje laukiau iš Juliaus Zubavičiaus, bet startinis neįsižaidimas sutrukdė Juliui parodyti visą savo jėgą, todėl nugalėjau 3-0. Antrą kovą prieš ryškiai tobulėjantį Povilą Jankaitį pralaimėjau 2-3. Romualdas Jablonskis laimėjo prieš Julių 3-2, bet pralaimėjo Povilui 0-3. Supratau, kad norint pogrupyje užimti pirmą vietą man reikia laimėti prieš Romualdą kuo didesnius skirtumu (pavyko 3-0) ir, kad Julius tokiu pat būdu laimėtų prieš Povilą (dėl to turėjau abejonių, nes Juliui tai jau nieko nelėmė), bet nebodamas skaudančio paties, Julius parodė charakterį ir nugalėjo klubietį 3-1. Aš pirmas, Povilas antras.

Du mūsų klubiečiai, bet iš skirtingų miestų, pateko į septintą pogrupį – Valdas Raudonius ir Darius Bliznevič. Jų likimas susiklostė skirtingai. Valdas aršiai susikibo su pogrupio lyderiu Sigitu Kvajausku ir tik rimtai patampęs jam nervus pralaimėjo 2-3, dar vieną pralaimėjimą susirinko iš Dariaus 0-3 ir užėmė trečią vietą. Darius, fenomenaliai kaldamas į 19 sektorių, vos vos neparklupdė Sigito 2-3 ir laimėjo prieš Dovydą Velioniškį 3-0. Tvirta antra vieta.

Dešimtame pogrupyje sudalyvavo varėniškis Rolandas Kviecinskas, bet pralaimėjęs visus suitikimus (labai apmaudžiai pogrupio lyderiui Mindaugui Viskontui 2-3 ir neleistinai lengvai Aloyzui Blockiui 0-3) ir toliau varžybų netesė.

O štai dvyliktam pogrupyje varėniškis Edvinas Antropikas pademonstravo kovinės dvasios nepalaužiamumo pavyzdį. Net girdžiu kaip trijų smiginio titanų Mariaus Zdanausko, Andriaus Miežinsko ir Algirdo Dobrovolskio mentaliniai stuburai traška, perlaužiami vienodais rezultatais 3-2. Vyrai, jei ką, žinau gerą psichoterapeutą. Mariui gal tai mažiau aktualu, nes išsikapstė antru…

Valdas Račys grūmėsi dvyliktame pogrupyje. Viena pergalė prieš Ričardą Šarkų ir du pralaimėjimai prieš galingus Aigars Strelis ir Gražvydą Žakį, nebeleido jam žaisti toliau. Beje, nesuprantamai apmaudžiau Gražvydas grupėje liko ketvirtas?!

Keturioliktame pogrupyje VL Varėnos rinktinę atstovavo Gintaras Vosylius. Užtikrintai nugalėjęs Albiną Mankevičių 3-0, pralaimėjo bendravardžiui Katkui 3-1 ir veteranui Osvaldui Kšaniui 3-0. Pastarasis laimėjo viską ir karaliavo, o pirmu pasėtas Albinas pralaimėjo viską. Liko tik džiaugtis, kad po pertraukos taškai jau atsiranda, bet dar trūksta užsidarymų. Sėkmės treniruotėse! Šiauliuose jau turėtų būt tvarka…

Dvidešimtam pogrupyje žaidė mūsų klubo kylanti žvaigždė – Arūnas Grikšas. Jis pateisino savo vardą, nugalėdamas visus dalyvius, tarp kurių, beje, buvo ir toks Arvydas Dzimidavičius 3-1. Turbūt nutuokiat, kodėl tai paminėjau…

Dvidešimt ketvirtas pogrupis nebuvo labai laimingas mūsų prezidentui Erikui. Laimėjęs vienintelę kovą prieš Feliksą Dobrovolskį 3-2, kitus mačus pralaimėjo smarkiau ir į tolimesnį etapą nepateko.

Iš įdomesnių pasirodymų grupių etape galima paminėti puikų Giedriaus Beniušio pasirodymą (potencialas visada matėsi) ketvirtame pogrupyje pastumiant Arūną Čiplį iš pirmos vietos. Roberto Kasperavičiaus nesėkmę ir Nerijaus Štaraičio sėkmę aštuntame pogrupyje. Jau negera tradicija tampantį Egidijaus Brazo sugriuvimą penkioliktam pogrupyje. Gal Šiauliuose namų sienos padės perlaužti užburtą nesėkmių ratą? Iš Mindaugo Verkio tikėtasi daugiau. Visada malonu matyti, kad bendravardis Sakalauskas sutvarkė visus dvidešimt trečiame pogrupyje, o Paulius Sidabras jame vos išnešė sveiką kailį antru. Paskutiniam pogrupyje du Gintarai (Gurauskas ir Jankauskas) uždarė į „dėžutę“ Arvydą Kvedarą, tais pačiais, slidžiais rezultatais 3-2. Visi kiti sužaidė maždaug pagal pajėgumą.

Pirmas atkrintamųjų etapas pateikė tam tikrų netikėtumų. Legiono atstovas varėniškis Darius Bliznevič gana užtikrintai susitvarkė su Audriumi Broku 4-2. Gintaras Katkus, kuris pogrupių etape užtikrintai nugalėjo tiek Albiną Mankevičių, tiek mūsų Gintarą Vosylių, paplekšnodamas merginoms per rankas ir ne tik, sutvarkė pametusį dvasinę pusiausvyrą klubietį Arūną Grikšą 4-2. Paulius Sidabras per turbūt ilgiausiai tą dieną vykusį mačą nusileido Gintautui Urbšiui 3-4. Tomas Makūnas nepagailėjo veterano Gintaro Nagevičiaus 4-3. Arvygas Dzimidavičius atkakliame susitikime paėmė viršų prieš Mindaugą Martinkų 4-3.

Įdomybės Top 32 susitikimuose. Pergalinga legionieriaus Dariaus Bliznevič kelionė nutrūko atsimušus į galingą Artūro Dundos žaidimą 1-4, o mane sutvarkė tas pats legionierių siaubas Gintaras Katkus 0-4. Sunku tikėtis pergalės, kai mėgstamiausi tavo skaičiai 41 ir 45, o Gintaras šaltu veidu uždaro viską pirma strėle. Bet šias nesėkmes su kaupu kompensavo dar vienas Edvino Antropiko „sulaužytas stuburas“ ir šį kartą ne bet koks, o paties Jono Zanevičiaus 4-3! Audrius Saulėnas 4-2 neišsigando tituluoto Tomo Šakio. Marius Zdanauskas nesudrebėjo prieš Giedrių Beniušį 4-1. Tomas Makūnas sudaužė Kęstutį Žuką 4-1, o įsismaginęs Arvydas Dzimidavičius surietė į ožio ragą patį Edgarą Grikšą 4-2. Visi kiti pagal planą.

Top 16. Visų pirma apie savus: Sigitas Kvajauskas išsisuka nuo kibių Edvino Antropiko gniaužtų, nors šis nebuvo nusiteikęs lengvai pasiduoti 4-2. Super! Edvinas užima aukščiausią 9 vietą tarp visų dalyvavusių legiono vyrų. O toliau: staigmena, o gal ir ne…? Roman Solenkov susitvarko su nervais ir Laimiu Zubavičiumi 4-3. Po kiek dabar turgui stabilumas? Artūrą Dundą išspiria Janis Kupšis 1-4. Legiono skriaudikas Gintaras Katkus nepasipriešina Aigars Strelis 0-4. Čia ne savus daužyti… Beje, o kas prileido į salę latvių? Audrius Saulėnas veržiasi pirmyn pro Marių Zdanauską 4-2. Dviejų mažeikiškių akistata baigiasi Arūno Čiplio pergale prieš Tomą Bužoną 4-1. Mindaugas Viskontas galingai prieš Tomą Makūną 4-0. Arvydas Dzimidavičius išlukštena Edvardą Stasaitį 4-2.

Top 8. Roman Solenkov nusileidžia Janis Kupšis 4-2, o Audrius Saulėnas suklumpa prieš Aigars Strelis 4-1. Arūnas Čiplys nelengvai susitvarko su Mindaugu Viskontu 4-2, o Arvydas Dzimidavičius pervažiuoja per Sigitą Kvajauską 4-2.

Abu pusfinaliai – trileriai! Latviškasis baigiasi Janio Kupšio pergale prieš Aigars Stelis 4-3, o Arvydas Dzimidavičius, sukaupęs visą ryžtą ir valią, nugali aršiai besipriešinusį Arūną Čiplį 4-3. Buvo baisu, kad tik širdis nesustotų Arvydui nuo tokio emocijų pliūpsnio… O iš Arūno veido matėsi, kad bučiuotis vis tik labiau norėtų bent jau su žmona…

Finale Arvydui, matyt, jau pritrūko jėgų, motyvacijos ir sėkmės. Laimėjo Janis Kupšis 5-0. Valio nugalėtojui! Nemažesni sveikinimai ir Arvydui!

Dabar mane kankina tik vienas klausimas: ar Arvydo pasirodymas buvo iš serijos “net šluota vieną kartą metuose iššauna”, ar tai ženklas, kad valios siekti užsibrėžto tikslo ir nuoseklių treniruočių dėka Arvydas jau išaugo iš “nugalimo priešininko” kategorijos ir nuo dabar jau velės šonus visiems sutiktiems pakeliui? Atsakymą parodys tik laikas. Na, kaip Tau tokia motyvacija, Arvydai?

Jaunimo turnyrą laimėjo Ralfs Laumanis, o veteranų – Gintaras Nagevičius! Parakas dar sausas!

Pabaigai atskirą, pagarbų ir nuoširdų ačiū už profesionalų varžybų pravedimą tariu Jorgenui Brouweriui! Atleisk Jorgenai, kad sulietuvinau Tavo vardą ir pavardę, bet manau, kad Tu jau kaip ir iš dalies vietinis… Dar kartą dėkui!

Topsport taurę 2022 užskaitom!*

Specialusis korespondentas A. Bigfish

*Šiame tekste išdėstyta asmeninė autoriaus nuomonė, kuri gali ir nesutapti su tikrove. Jei pasitaikys klaidų, iš anksto atsiprašau. Parašykit, taisysiu.